homeros kimdir ilyada ve odysseia destani RtjXVfww
homeros kimdir ilyada ve odysseia destani RtjXVfww

Homeros Kimdir? | İlyada ve Odysseia Destanı

Homeros Kimdir?

Homeros M.Ö. 9. yüzyılda doğmuş ve Yunanistan’da yaşamış olduğu tahmin edilmektedir. Ancak yaşadığı çevre hakkında yapılan araştırmalar onun İzmir’de yaşadığı ihtimalini güçlendirmiştir, yani görüşler Smyrna üzerinde yoğunluk kazanmıştır. Homeros gezgin bir halk ozanıdır ve kör olduğu düşünülmektedir. Gerçekte var olup olmadığı farklı kesimlerce tartışılmaktadır. Buna sebep olarak ise İlyada ve Odysseia arasındaki üslup farkına vurgu yapılmakta olduğunu görüyoruz.

İlyada Destanı

İlyada Destanı, Truva Savaşının bir kısmını anlatan destandır. Eser, Agamemnon’un alıkoyduğu kızı vermemesi yüzünden tanrıların gazabı olarak gelen bir veba salgınıyla başlar. Agamemnon’un kahramanlıkları, Zeus’un kandırılması, Tanrıların savaşa katılması gibi kısımları içerir. Son bölümdeyse Hektor’un ölümü gerçekleşir ve eser sona erer. Savaşın ilginç noktası tıpkı insanlar gibi tanrılarında fikir ayrılığına düşerek kendi iç hesaplarını Dünya üzerinde görüyor olmalarıdır. Tanrıçaların güzelliğe karşı aşkın tercih edilmesine katlanamaması ve tanrıların güç gösterileri aslında kral ve kraliçelerin çekişmesinden pek farklı değildir.

İlyada ve Odysseia Destanı

Odysseia Destanı

Bu destan Truva Savaşı sonrası evine dönmeye çalışan bir kralın hakkındadır. Odysseia isimli bu kral Poseidon’un gazabına uğramış ve tam 12 yıl Ege kıyılarında savrularak farklı yaratıklarla karşılaşmıştır. Birbirinden zorlu mücadeleler sonucunda ulaştığı evinde ise talihsizliklerle karşılaşmıştır. Yıllarca savaşta olduğu için ve bu süreçte dönemediği için öldü varsayılır. Kral olmak için karısı ile evlenmek isteyen kimseler ise en son engelidir.

Homeros ve Tarih Bilimine Katkıları

Alegorik (simgelere dayalı) anlatımı ile tesirli bir anlatım gerçekleştirmiş ve bu esintileri gelişmekte olan Batı edebiyatına etki etmiştir. Özellikle Rönesans döneminde yaşanan düşünsel gelişimlerde kendi varlığını hissettirmiştir. İlyada ve Odysseia eserleri ile modern batı edebiyatının temel yapı taşlarını oluşturmuştur diyebiliriz. Bu eserleri verirken kullandığı üslup sayesinde çevresel faktörlerin yanı sıra dönemin sosyolojik yansımaları da görülmektedir.