Türk Tarihi
Devşirme Sistemi Nedir?
Devşirme Sistemi Devşirme sistemi; Osmanlı Devleti'nde uygulanan ve özellikle Balkanlardaki fetihlerden sonra bölgedeki yetenekli Hristiyan çocukların alınarak Osmanlı sarayına getirilmesi; eğitilip orduda ve devletin yüksek…
Ekber ve Erşed Sistemi Nedir?
Ekber ve Erşed Sistemi Ekber ve Erşed sistemi kısaca, 17. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde uygulanmaya başlayan yeni veraset sistemidir. Yeni veraset sistemi ile birlikte Fatih Sultan…
Osmanlı Devleti’nin Kısa Sürede Büyümesinin Nedenleri
Osmanlı Devleti'nin Kısa Sürede Büyümesinin Nedenleri ve Etkili Olan Faktörler Osmanlı Devleti, Anadolu Selçuklu Devleti yıkıldıktan sonra ortaya çıkan beyliklerden olan Osmanlı Beyliği tarafından kurulmuştur.…
Senedi İttifak Nedir?
Senedi İttifak'a Giden Süreç Senedi İttifak, Osmanlı Devleti'nde 1808 yılında ayanlar ile merkez bürokrasi arasında imzalanan belgedir. Bu belge 1214 yılında Avrupa'da baronlar ile kral…
Tolunoğulları Devleti
Tolunoğulları Tolunoğulları Devleti'nin kurucusu Tolunoğlu Ahmed yani Ahmed bin Tolun'dur. Bu devlet Mısır topraklarında kurulmuştur ve ilk Türk-İslam Devletleri arasında gösterilmektedir. Kurulduğu tarih olarak 868…
Osmanlı’da Hükûmet: Nezaretler
Nezaretler Ne Zaman Kuruldu? Osmanlı Devleti'nde Nezaretler, genel olarak 2. Mahmut ve sonrası dönemde ortaya çıkmış kurumlardır. 2. Mahmut, meclisler haricinde Nezaretler kurarak sadrazamın yetkilerini…
Atatürk’ün Halkçılık İlkesi Anlayışı
Atatürk'ün Halkçılık İlkesi Hakkındaki Görüşleri Halkçılık; Halkın eşitliğini benimseyen ve sınıflaşmanın önüne geçmeyi hedefleyen bir ilkedir. Halkçılık ilkesinin önemi, demokrasinin eşit uygulanmasını sağlayacak olmasıdır. Yani…
Mondros Ateşkes Antlaşması Nedir? Tarihi ve Maddeleri
Mondros Ateşkes Antlaşması Mondros Ateşkes Antlaşması, 1. Dünya Savaşı sonrası Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında 30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan ve Osmanlı açısından savaşın…
Meşveret Meclisi Nedir? İşleyişi ve Özellikleri
Meşveret Meclisi Meşveret Meclisi, Osmanlı Devleti'nde önemli ve olağanüstü konuların görüşüldüğü geniş katılımlı danışma meclisidir. Özellikle 3. Selim döneminde önem kazanmıştır ve kurumsallaşmıştır. Bu meclislere…
TBMM’ye Karşı Çıkan İsyanlar & Ayaklanmalar
TBMM'ye Karşı Yürütülen Faaliyetler Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasından ve faaliyete geçmesinden sonra, TBMM'yi ve Milli Mücadeleyi uğraştıran en önemli unsurlardan birisi de çeşitli sebeplerle…