yavuz ve midilli goben ve breslav gemileri HiY3k6l5
yavuz ve midilli goben ve breslav gemileri HiY3k6l5

Yavuz ve Midilli (Goben ve Breslav) Gemileri

Yavuz ve Midilli (Goben ve Breslav) Olayı

Düyadaki tansiyonun giderek yükseldiği 20. yüzyılın başında Osmanlı Devleti, Yunanistan’a karşı deniz gücünü güçlendirmek niyetindeydi. Bu sebepten dolayı Osmanlı Devleti ilk olarak 1911 yılında İngilizlere Reşadiye isimli geminin siparişini verdi. Birkaç sene sonra 1914 yılında yine İngilizlere Sultan Osman isimli geminin siparişi verildi. Gemilerin teslim tarihi yaklaştıkça Yunanlıların endişesi artmakta ve İngilizlere baskı yapmaktaydılar. Osmanlı Devleti büyük bir savaşın sinyallerini alıyordu ve kendisine ittifak aramaktaydı. Osmanlı Devleti 1911 ve 1913 yıllarında iki kere İngilizlere ittifak teklifinde bulundu. Ardından da 1914 yılında Fransa, Almanya ve Rusya’ya ittifak önerdi. Ancak her gittiği kapıdan eli boş döndü, tüm devletler ittifak teklifini reddetti.

1914 Yılından itibaren Osmanlı Devleti ile Almanya arasında yakınlaşma belirtileri görüldü. Bunun üzerine 1 Ağustos 1914 tarihinde İngiltere, Osmanlı Devleti’nin sipariş ettiği ve son taksitlerini bile ödediği iki savaş gemisine hukuksuz bir şekilde el koydu ve bu durumu Osmanlı’ya bildirdi. Böylelikle Osmanlı Devleti’nin Almanların yanında yer almaması için hiçbir sebep kalmıyordu. 2 Ağustos 1914’te Osmanlı-Alman ittifak antlaşması imzalanmıştır. 3 Ağustos 1914 tarihinde ise Goben gemisine Osmanlı’ya gitme emri verilmiştir. (Not: Gemilerin orijinal isimleri Goeben ve Breslau‘dur ancak dilimizde daha kolay okunması ve anlaşılması bakımından Goben ve Breslav olarak aktaracağız.)

yavuz ve midilli

Goben ve Breslav Gemilerinin Osmanlı’ya Sığınması

4 Ağustos 1914 tarihinde Goben ve Breslav gemileri Fransa sahillerini bombalamıştır. Ardından peşine takılan Fransız ve İngiliz gemilerinden 6 gün boyunca kaçmayı başarmıştır. Goben ve Breslav gemileri 10 Ağustos günü ise Osmanlı Devleti sınırlarına girmiş ve 16 Ağustos günü İstanbul’a varmıştır. Gemilerin Osmanlı Devleti’ne sığınması İngiltere, Fransa ve Rusya tarafından kesin şekilde protesto edilmiştir. Çünkü Osmanlı Devleti halen tarafsız olarak görünüyordu. Uluslararası antlaşmalara göre bu gemilerin boğazlardan geçmesine izin vermemeliydi.

Yoğun eleştiriler ve protestolardan dolayı Cemal Paşa açıklama yapmak zorunda kalmıştır. Açıklamaya göre İngilizlerden alınan ve teslim edilmeyen iki gemi yerine Almanlardan Goben ve Breslav gemileri satın alınmıştı, isimleri de Yavuz ve Midilli olarak değiştirilmişti. Osmanlı Devleti donanmasına kattığı bu iki gemi için 500.000 Altın Lira ödemişti. Gemilerde 16 Ağustos’ta Alman bayrakları indirilerek Osmanlı bayrağı çekildi. Ancak mürettebat değişmedi, sadece yeni katılanlar oldu ve tüm mürettebata fesler ve yeni üniformalar dağıtıldı.

Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşına Girişi

Gemilerin kaptanı Amiral Souchon, Alman İmparatoru 2. Wilhelm‘den aldığı emirler doğrultusunda Ağustos 1914’den itibaren Osmanlı Devleti’ni Karadeniz’e açılma konusunda ikna etmeye çalışmaktaydı. Nitekim gerçekleşen görüşmeler ve ikna çalışması sonucu Yavuz ve Midilli gemileri 27 Ekim 1914 tarihinde Karadeniz’e açılmayı başardı. 29 Ekim 1914 günü Rusya’ya ait olan Odessa, Sivastopol, Novorossiysk ve Kefe limanları Yavuz ve Midilli gemileri tarafından bombalanmıştır. Böylelikle 29 Ekim 1914 tarihinde Osmanlı Devleti, 1. Dünya Savaşına girmiş oldu.