2. Haçlı Seferi – Nedenleri, Gelişimi ve Sonuçları

2. Haçlı Seferi

2. Haçlı Seferi; 1. Haçlı Seferi sırasında ele geçirilen Urfa‘nın tekrar elden çıkması üzerine Doğudan gelen asker talebini karşılamak için ve Doğu Hristiyanlarına yardımda bulunmak için 1145-1149 yılları arasında gerçekleştirilen sefer hareketleridir. Haçlı Seferi çağrısında bulunan isim ise Papa 3. Eugenius olmuştur. Papa 1 Aralık 1145 yılında yayınladığı fermanla tüm Avrupa’ya Haçlı Seferi çağrısında bulunmuştur. Papa’nın bu seferine en büyük destek olan isim ise Rahip Bernard‘dır.

Bernard, Fransa’daki vaazlarıyla başka Kral 7. Louis olmak üzere Fransa halkını derinden etkilemiştir. Bu sebeple 2. Haçlı Seferi’ne çok ciddi sayıda katılım gözlenmiştir. Alman ülkesinde de Kral 3. Konrad ve Almanlar bu sefere destek olmuşlardır. Böylece hemen hemen Avrupa’nın her bölgesinden iki büyük ordu Anadolu’ya doğru harekete geçmiştir. Ancak bu iki büyük ordu birlikte hareket etmemişler, İstanbul’da buluşmak üzere yola çıkmışlardır.

2. Haçlı Seferi
2. Haçlı Seferi

2. Haçlı Seferi Almanların Anadolu’ya Geçişi

İlk olarak Alman Kral 3. Konrad komutasındaki Alman Haçlıları İstanbul’a varmıştır. Ancak geldiklerinde Bizans İmparatoru Manuil, Selçuklular ile barış antlaşması yapmıştı. Bu nedenle bu antlaşmayı bozmayı istememektedir, dolayısıyla Haçlılara çok fazla yardımda bulunmamıştır. Manuil gelen Haçlı Ordusunu İstanbul’a sokmadan Anadolu’ya Çanakkale üzerinden sokmak istemiştir. Ancak Manuil’in bu teklifi Alman Kral 3. Konrad tarafından kabul edilmemiştir. Konrad İstanbul’a gelmiştir ve Manuil ile Konrad arasında antlaşma yapılmıştır. Kral 3. Konrad’ın kızı, Bizans İmparatoru Manuil Komninos ile evlidir bu sebepten dolayı Konrad iyi karşılanmıştır. Bağlılık yemini ve antlaşma sonrası Konrad ve ordusu Anadolu’ya geçirilmiştir.

Normalde Alman orduları ile Fransız orduları İstanbul’da birleşip birlikte hareket edeceklerdir. Ancak Alman Kral 3. Konrad coşkulu manevi inancıyla bir an önce Türklerle karşılaşıp savaşmayı istemektedir. Dolayısıyla kılavuz ordu alıp Fransızları beklemeden hareket etmiştir. Bizanslılar Konrad’a sahil şeridinden devam etmeleri uyarısını yapmalarına rağmen Konrad Türklerle karşılaşmayı istediği için Anadolu’nun içinden devam etmiştir. Konrad’ın ordusu Eskişehir civarındayken Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Mesud ani bir baskın ile Kral 3. Konrad’ın ordusunu dağıtmıştır. Bu olaydan sonra Konrad, Ulubat Gölü yakınlarına gidip Fransızları beklemeye başlamıştır.

2. Haçlı Seferi Fransızların Anadolu’ya Geçişi

Fransa Kralı 7. Louis de İstanbul’a vardığında aynı şekilde bağlılık yemini etmiştir ve Anadolu’ya geçirilmiştir. Louis ilk olarak İznik’e hareket ediyor ve Kral 3. Konrad’ın ordusu ile birleşiyor, yani iki Haçlı Ordusu bir ordu haline geliyor. Bu sefer önceki yaşananlardan ders almış olmalılar ki orta yol yerine sahil yolundan ilerlemeye başlıyorlar. Haçlı Ordusu sahil yolundan da gelse Türklerin saldırılarına uğramışlardır ve büyük zarar almışlardır. Haçlılar büyük zorluklarla Antalya’ya varmıştır, oradan da gemilerle Antakya’ya hareket etmişlerdir.

ikinci haçlı seferi
Kral 7. Louis Antakya’da

Haçlı Orduları Antakya’ya varmıştır ancak esas seferin hedefi olan Urfa‘ya gidememişlerdir. Antakya Kontu Raymond, Kudüs’e kadar Haçlılara yardımcı olmuştur. Ayrıca Raymond, Kral 7. Louis’i Şam’a saldırmaması konusunda uyarmıştır. Louis uyarıları dinlemeyip Şam’a ilerlemiştir. Şam valisi, Antakya Kontu Raymond ile olan dostluğunu bırakıp Nureddin Zengi‘nin tarafına geçmiştir ve yardım istemiştir. Nureddin Zengi, Şam valisine yardım göndermiştir yani Halep ile Şam ittifak olmuştur. Haçlılar Şam’ı kuşatsalar da Şam’ı ele geçirememişlerdir. Ayrıca Antakya ile Şam arasındaki dostluğu da bozmuşlardır. Şam kuşatmasının ardından Haçlı birlikleri küçük bir sayıyla Kudüs’e ulaşmışlardır.

2. Haçlı Seferi’nin amaçları gerçekleşmemiştir. 2. Haçlı Seferi başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bu sefere katılan hiçbir asker ve yönetici bu seferin sonuçlarından memnun kalmamıştır.